Nederlands

Wat leuk dat je een kijkje neemt naar mijn Nederlandse teksten! Deze zijn gemaakt tijdens mijn opleiding. Er zullen gerust foutjes tussen zitten, maar dat neemt mijn trots niet weg. Mocht je die fouten vinden en advies of tips willen geven, dat wordt altijd geapprecieerd. Hier kun je dat doen.

‘Haaien zijn eng en traumatiserend’

Heb je ooit gehoord dat iemand zou willen reïncarneren in een haai? Nee? Toch bestaan er zulke mensen. Estelle Ottolini is daar een van. 

Haai als favoriete dier? 
Estelle heeft niet echt een favoriet dier, ze vindt heel veel dieren leuk. Als ze er toch eentje moest kiezen dan zou dat haaien zijn. “Al van jongs af aan vind ik haaien eng en best traumatiserend, maar ook vind ik ze erg fascinerend,” zegt de tegenstrijdige Estelle. Ze zou het niet erg vinden om in dat dier te willen reïncarneren. 

Terror Shark Estelle 
“Ik zou agressief zijn en mensen aanvallen, dat lijkt me zo grappig. Ik zou naar Nederland gaan, waar haaien normaal gesproken niet voorkomen en dan gewoon mensen bang maken.” Een witte haai die ‘Terror Shark Estelle’ heet, dat is de haai die Estelle zou zijn. 

Geen vrienden 
Hoe leuk zou het zijn om voor je gezorgd te worden? Estelle vindt dat niet leuk, niet als haai. Ze zou zelfs geen vrienden willen zijn met mensen. “Het enige waar ik mensen zou tegenkomen is als ze zouden gaan duiken. Duikers lijken me heel irritant als ik een vis ben, want dan voel ik me bekeken.” Het liefst zou ze gewoon in het wild, in de zee leven. Alleen. “Ik zou af en toe mensen opzoeken, naar boten gaan om daar te chillen en om mensen bang te maken.” 

‘Een heel groot diner en kerstfilms’

Evelien Janssen is dol op Kerstmis. De buren worden gek van de harde kerstmuziek in begin november. Deze kerst staat volgepland met familie, eten en cadeautjes. Maar wat eten ze dan met de kerst?

“Elk jaar vier ik kerst vanwege het geloof, maar ook natuurlijk de gezelligheid en de sfeer met de familie. In november ben ik persoonlijk al kerstmuziek aan het luisteren en kerstfilms aan het kijken. Alleen dit jaar is het niet gelukt om films te kijken vanwege de drukte. Ook zetten we met elkaar de kerstboom al vroeg op. Met de kerstdagen zelf ben ik ook erg in de kerstsfeer. Op die dagen luisteren we ook kerstmuziek en ik voel dan echt de kerst, het is niet een normale dag als de andere dagen.”

“Op kerstavond blijf ik met mijn ouders en zusje thuis en gaan we met zijn viertjes gourmetten en cadeautjes uitpakken. De eerste kerstdag ben ik met mijn vriend bij zijn familie en ook daar gaan we gezellig eten met cadeautjes. En op de tweede kerstdag is het ook weer een volle en drukke dag. Ik ga naar Friesland waar mijn hele familie bijeenkomt, op die dag hebben we ook weer cadeautjes die we gaan uitpakken.”

“Vroeger kreeg iedereen een groot cadeau, maar de laatste jaren begonnen we het toch leuker te vinden om lootjes te trekken. Hierdoor ben je meer gericht en gefocust op een persoon waarvoor je cadeautjes moet kopen.”

“Of er een specifiek gerecht is dat ik graag met kerst zou willen eten? Niet echt, maar sowieso een van de twee kerstdagen willen wij altijd gourmetten, wat een traditie is geworden. Daarbij hebben we vlees als slavink, hamburgers en kip. Ook hebben we kleine pannenkoekjes.”

Albert Heijn extra Coronamaatregelen

Almere, 7 april 2020– Sinds de Coronamaatregelen die premier Rutte bekend heeft gemaakt, hebben supermarkten ook hun eigen extra maatregelen genomen. Zo ook heeft Albert Heijn het een en ander wat aangepast om verspreiding van het virus te voorkomen.

Extra maatregelen
Na de maatregelen die supermarkten Albert Heijn en Jumbo hebben genomen om besmetting te voorkomen, doen nu velen supermarkten hetzelfde. Naast plexiglas, waarschuwingsborden en strepen op de vloeren om 1,5 meter afstand te houden, heeft de Albert Heijn ook een ouderuurtje ingepland. Bij de Albert Heijn kunnen ouderen nu vroeg in de ochtend hun boodschappen doen zonder de angst om besmet te raken. 

Wat doet het personeel?
Medewerkers dragen nu ook hesjes waarop staat om voldoende afstand te houden. Ook dragen caissières handschoenen om zo besmetting te voorkomen. Er staan personeel bij de ingang van de deuren om de door hun schoongemaakte karretjes aan te geven aan klanten. Verder worden voorwerpen als pinautomaten, handscanners en mandjes extra gereinigd.

Veel mensen ineens smetvrees
Maar hoe zit het met blootgestelde groente en fruit? En met verpakkingen en glazen potjes? Kan er niet op die manier het virus worden overgebracht? Dit zegt viroloog Bert Niesters tegen de AD: “Het lijkt wel alsof veel mensen ineens smetvrees hebben en bang zijn dat het virus op iedere verpakking zit.” Die angst gaat te ver, vindt hij. “We hebben in dit land duidelijke regels afgesproken. Ga als je verkouden bent niet naar de supermarkt. Neem geen kinderen mee. Houd afstand. Was je handen grondig bij thuiskomst. Houd je hieraan, dan kan er weinig gebeuren.”

Tata Steel komt met nieuwe oplossing

Almere, 14 april 2020– Onlangs heeft Tata Steel aangekondigd dat er ongeveer 1600 arbeidsplaatsen worden verloren. Hierdoor verliezen velen ook hun baan, wat kan oplopen tot 3000. Na veel kritiek past Tata Steel zich aan en komt met nieuwe plannen.

Kritiek en teleurstelling
Er is veel kritiek gekomen op de aankondiging die Tata Steel maakte. Maar het is nodig, zegt topman Henrik Adam van Tata Steel Europe. De wereld rondom het bedrijf achter de hoogovens in IJmuiden zijn erg snel veranderd, en daarom is het verliezen van de arbeidsplaatsen nodig. Nadat er een verdere uitleg is gekomen over dit probleem, zijn er nog meer teleurstellende mensen bijgekomen. Volgens Frist van Wieringen, voorzitter van de Europese ondernemingsraad van Tata Steel, bevatte de uitleg weinig nieuwe informatie en was het heel oppervlakkig. Ook Aad in ’t Veld, FVN-bestuurder, vond het onacceptabel dat Tata Steel geen verdere details kon leveren.

Teruggetrokken naar realiteit
Tata Steel is er zeer van bewust dat de uitstoot van gevaarlijke stoffen een grote invloed heeft op de mens. Het bedrijf zegt teruggetrokken te zijn naar de realiteit en hebben besloten om hun productie te verlagen. Nu in deze crisistijd is de vraag naar staal veel minder en gaat het bedrijf er daarom alles aan doen om niet overbodig staal te produceren.

Minder productie en geen massaontslag
Nu heeft Tata Steel de uitstoot van gevaarlijke stoffen wereldwijd verminderd en heeft daarnaast het massaontslag van hun personeel die ze hadden ingepland uitgesteld. Medewerkers kunnen nu kiezen om kortere tijden te gaan werken, in verband met het minderen van de productie van staal, of om zelf het bedrijf te verlaten.

P.C. Hooft

Pieter Corneliszoon Hooft is in 1581 geboren te Amsterdam geboren. Hij groeide op in een rijk, protestants koopmansgezin. De vader van P.C. Hooft was een handelaar en was ook een tijdje burgemeester van Amsterdam. Hij bestuurde de stad met oog voor de belangen van de burgers. P.C. Hooft nam de idealen van zijn vader over. Hij was een intelligente jongen die leergierig was. Hij studeerde, na de Latijnse school, rechten in Leiden. In 1609 werd hij bestuursambtenaar van Muiden. Hij had veel vrije tijd over en die besteedde hij met schrijven van gedichten.

P.C. Hooft trouwde in 1610 met Christina van Erp. Samen kregen ze vier kinderen, die op jonge leeftijd alle vier stierven. In 1624 overleed zijn vrouw en P.C. Hooft bleef achter als een kinderloze weduwnaar. Drie jaar lang treurde hij over het verlies van zijn vrouw en kinderen. Toen hij over zijn ergste verdriet geen was, hertrouwde hij met Leonora Hellemans. Hij kreeg met Leonora nog een zoon en een dochter.

In P.C. Hoofts Eerste Rijmkladboek komen veel verzen voor die gebaseerd waren op mooie en bekende vrouwen uit zijn tijd. Na de dood van Brechje Spiegel schrijf hij een elegie. Ook zijn er minnegedichten overgeleverd, die gemaakt waren voor zijn eerste vrouw Christina. In de laatste twintig jaar van zijn leven schreef P.C. Hooft minder poëzie. Er verscheen een verzameling van zijn gedichten in 1636 genaamd Gedichten van den Heere P.C. Hooft. Naast het schrijven van gedichten, schreef hij ook een aantal toneelstukken en geschiedkundige werken.

P.C. Hooft reisde naar Den Haag voor de begrafenis van de stadhouder Frederik Hendrik. P.C. Hooft vatte daar een kou en overleed op 21 mei 1647 ten huize van de schoonzoon van zijn tweede vrouw. Hij werd begraven naast zijn vader in de Nieuwe Kerk. Vondel, een vriend van P.C. Hooft en ook een dichter, schreef zijn grafschrift: ‘Hier sluimert Baerle neffen Hooft,/ Geen zerk hun glans noch vriendschap dooft.’ Zelfs na de dood van P.C. Hooft is er nog veel belangstelling voor zijn werken. Op zijn vierhonderdste dag in 1981 werd het uitgebreid gevierd en is de beroemdste winkelstraat in Amsterdam is naar hem vernoemd. Ook de belangrijkste Nederlandse literaire oeuvreprijs draagt zijn naam.

Humor en Lachen

Door veel verschillende schrijvers, zoals Erasmus, werd Nederland in de 16e en 17eeeuw bestempeld als vrolijk. ‘Lachen in de Gouden Eeuw; een geschiedenis van de Nederlandse humor’ is een boek moppenverzameling van Rudolf Dekker. Daarin staan zo’n 2400 grappen van Aernout van Overbeeke. Het boekt begint ook met een schets van de vrolijkheid van Nederland. In de latere eeuwen werd het helemaal omgekeerd. Toen werden ze bestempeld als droog en humorloos.

Oorspronkelijk is ‘humor’ een Latijns woord dat stond voor lichaamssap. Medici en filosofen van de 17e eeuw geloofden dat in het menselijk lichaam vier verschillende ‘humores’ te werkzaam waren, namelijk: zwarte gal, gele gal, bloed en slijm. En als de mens gezond wilde blijven, moesten deze vier sappen samenwerken. Kreeg de een de overhand, dat ontstonden er lichamelijke of geestelijke problemen. Melancholie kon je krijgen door een te veel aan zwarte gal. Het werd als een gevaarlijke ziekte beschouwd; ze vertroebelde het oordeelsvermogen van een mens. Een keertje goed lachen bracht alles weer een beetje in balans. Treurspelen werden daarom ook vaak afgesloten met een korte klucht of een komisch intermezzo.

Rudolf Dekker heeft theologische, didactisch moralistische literatuur en etiquetteboeken onderzocht. Hij wilde de verandering van de vrolijkheid en humor van Nederland verklaren. Vooral de theologische geschriften laten zien dat de humor in de 17e eeuw aan banden werden gelegd: hervormden, remonstranten en katholieken vonden dat mensen niet te veel mochten lachen. Voor hun werd toneel ook afgewezen en verboden. Er waren minder strenge normen voor de moralistische literatuur en de etiquetteboeken. Volgens vele moralisten was voor de ongetrouwde jeugd lachen wel toegestaan. Etiquetteboeken hadden al speerpunten matigheid en eerlijkheid. Onmatig lachen was ongepast en het was oneerlijk om te spotten met (eigen) gebreken, andere mensen imiteren of platte taal gebruiken.

De dagelijkse humor in de 17e eeuw voldeed niet helemaal aan de voorgeschreven etiquette: een Amsterdamse wijnhandelaar ging lachen om een ‘voddige bedelares’. En zelfs prins Willem III had veel plezier toen Constantijn Huygens jr. zijn hoofd stootte. Ook werd er weinig rekening gehouden met de etiquette van de humor in kunstenaarskringen. Schilders, zoals Jan Steen, gebruikten afbeeldingen van bedelaars en mismaakten in hun werk. Of ze schilderden zichzelf in de rol van een nar.

Humor had soms ook een opvoedende functie. In de tijd van Huygens was nut en vermaak waar schrijvers naar streefden. Hun werk hielden mensen een spiegel voor. Lezers lachten om de nare trekjes van hun medemens en daaruit voortkomende maatschappelijke misstanden. Hierdoor leerden zij, althans dat hoopten de auteurs, om bepaalde trekjes in hunzelf te herkennen.