Interview schrijfster Ewa Maria Wagner

september 12, 2020 | others | 0 comments

Ewa Maria Wagner is naast altvioliste bij het Radio Filharmonisch Orkest, ook sinds kort schrijfster geworden. Ze vertelt over hoe haar affiniteit voor schrijven is ontstaan en deelt haar ervaringen met de Schrijversvakschool.

Was schrijven uw droombaan?
“Ja, maar ik heb het eigenlijk nooit als een baan gezien. Schrijven worden is iets waar ik vroeger als kind al aan dacht, alleen nu pas pak ik dat weer op. Het is ontstaan toen ik drie jaar oud was. Dat is heel vroeg, maar toen had ik al affiniteit met letteren. Lezen heb ik mezelf bijgebracht. Daar is ook een kracht in ontstaan die tot vandaag nog leeft en die me denk ik ook gestuurd heeft. Als je mijn boek Het Tristan Akkoord leest, daar is ook een beetje dat verhaal in verwerkt.”

“Mijn vader heeft een Duitse achtergrond en ik ben in Polen geboren, dus hij heeft altijd met een taalbarrière gevochten in zijn leven en heeft er nooit vrede mee gehad. Toen ik zei dat ik met taal door wilde gaan, zei hij: ‘Nee, een taal beperk je je tot één land.’ Muziek kan over alle grenzen begrepen worden, dat is een taal die iedereen begrijpt. Dat was zijn droom, en dus ben ik eigenlijk in zijn droom geboren. Ik was in Polen geboren en ik heb thuis Duits gehoord, terwijl ik gedwongen was Pools te praten. Moedertaal-gevoel kende ik dus eigenlijk niet echt. De kracht van taal ontdek ik nu pas, in het Nederlands.”

Kunt u me vertellen over uw ervaringen aan de Schrijversvakschool?
“Een fijne ervaring en fijne gezelschap. Het zijn mensen die net zo voelen en denken als jij. Je hoeft je niet steeds te verdedigen of te bewijzen. Bij mij was de taal een obstakel en toen ik begon was ik nog niet heel goed met mijn Nederlands, dat zorgde voor heel veel problemen. Dat voelde best gênant, dat je dan de ambitie hebt om schrijver te worden en je kan de taal niet beheersen. Ik leer nog iedere dag Nederlands.”

“Ze proberen de kern in jou naar boven te brengen. Je mag van alle genres snoepen, en opgeven moment weet je wat je aanspreekt en waar je hart in opgaat. In de laatste twee jaar ga je steeds meer uitsluiten wat niet bij je past.”

Hoe moet je een boek uitgeven? Welke stappen moet je zetten?
“Daar helpt de Schrijversvakschool je ook behoorlijk mee. Als je in je laatste jaar zit en je bent met het einde bezig, dan gaan ze contact met je opnemen. Ze vragen hoe het gaat en waar je naartoe wil. Ze stellen je ook doelgerichte vragen. Ze helpen jou iemand te vinden, je mag dan kiezen uit alle auteurs in Nederland die jou zou kunnen begeleiden in jouw scriptie.”

Heb je echt een agent nodig of kan je ook in je eentje een boek uitgeven?
“Dat kan heel makkelijk, dat is hoe jij in elkaar zit. Hoe ziet jouw leven eruit? Heb je kinderen, heb je een drukke baan? Dan zou je het niet kunnen. Heb je er meer tijd voor? Dan kan je het goed zelf. Het is heel individueel.” 

Heeft u verder nog tips voor mensen die schrijver willen worden?
“Het komt niet vanzelf. Klinkt heel knullig, maar het is gewoon veel werk. Je moet van jezelf weten dat je graag alleen bent, dat je uren alleen kan zijn. Er is ook maar één jij, één hart die klopt als die van jou. Er is geen tweede jij. Eén jij die dit verhaal heeft, die dit verhaal kan vertellen.”